×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Mandag d. 13. april 2020, Kl. 19:30 til kl. 21:00

Program
Henrik Ernst Grossmann (1732-1811)
Cantate på første og anden Påskedag - opført i Aarhus Kirker (1774) og Paaske Music (1775)

Johann Abraham Peter Schulz (1747–1800) 
Passions-Oratorium – Maria und Johannes (1789)

Medvirkende
Philippa Cold, sopran, Rasmus Gravers Nielsen, tenor, Vor Frue Kantori, Vor Frue Kirkes Kammerorkester, Poul S. Jacobsen, direktion

Køb billetter her eller i døren. Dørene åbner en time før koncertstart.

Henrik Ernst Grossmann var en Aarhus-baseret komponist, som har skrevet dette store værk til opførelse i Domkirken og Vor Frue Kirke. Han er født i Haderslev, uddannet i den tyske by Jena, men straks efter sin uddannelse ansat i Aarhus, hvor han blev til sin død i 1811. De sidste år af sit liv levede han en svær tilværelse grundet blindhed og delvis lammelse. 

Grossmann blev et kendt ansigt i Aarhus, både som underviser på katedralskolen, som musikunderviser privat og som komponist og dirigent. Korsangen på katedralskolen var dengang nært forbundet med korsang i kirkerne (Domkirken og Vor Frue), og det var derfor naturligt, at Grossmanns kantate til påskedag blev opført i begge kirker. Når Vor Frue igen lader denne musik klinge, er det så lokal musik, som tænkes kan. Vor Frue Kirkes organister, som begge medvirker, er i ubrudt linje efterfølgere af Grossmann. Vor Frue Kantori er kirkens kor, som Grossmanns skoledrenge var det dengang, i en lige så ubrudt linje. 

J.A.P. Schulz, som også er repræsenteret ved koncerten, er lige så sjældent hørt i dag, men dog mere kendt. Især for nogle meget elskede salmemelodier, heriblandt ”Sig månen langsomt hæver”. 

Schulz og Grossmann var omtrent samtidige, men Schulz´ forhold til Danmark var kun knyttet til en ansættelse i København fra 1787-1795. Hans indflydelse på dansk musik blev alligevel stor, og han blev lærer for den senere så betydningsfulde komponist Weyse. Grossmanns værker opføres i dag så godt som aldrig, mens Schulz’ værker findes udgivet og indspillet. Dette ønsker vi med denne koncert at råde bod på ved at sætte fokus på Aarhus-komponisten og Vor Frue-kollegaen Henrik Ernst Grossmann.

AFLYST. Oratoriekoncert
Sted Frue Kirkeplads 3, 8000 Aarhus C
Pris
150 kr. Studerende 100 kr. Børn og unge 0-17 år gratis.